Hassas bağlantılı protezler nedir?
Dişlerde hazırlanan yuvalara oturan, gizli tutucular nedeniyle halk arasında ‘çıtçıtlı protezler’ olarak adlandırılan protezlerdir. Çok sayıda diş eksikliğinin olduğu ve sabit protezler ile tedavi yapılamadığı durumlarda hassas bağlantılı protezler uygulanır. implant yaptırmak istemeyen veya kemik artırımı yapılmasını istemeyen kişiler tarafından tercih edilen hassas bağlantılı protezler ağızda olan dişlere kaplama ve buna bağlanan özel hassas tutucular kullanılarak yapılan hareketli protezler dir.
Damakları fazlasıyla eridiği protezleri ağızlarında döndüğü için çiğneme yapamayan hastalara birkaç implant yerleştirildikten sonra “çıtçıt mekanizması” ile hassas bağlantılı protezler yapılır.
Hassas Bağlantılı Protez Yapımı Kaç Gün Sürer?
Kişinin ağız ölçülerine özel olarak üretilen hassas bağlantılı protezin takılması yaklaşık 10 -15 gün kadar sürer ve bu süre boyunca kişinin 4 ila 5 kez diş hekimine gitmesi gerekir.
Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerin Kullanımı Kolay mıdır?
Genellikle bir iki deneme sonrasında rahatlıkla kullanılırlar. Hassas bağlantılı protezlerde takarken ve çıkarırken dikkat edilmesi gereken, dişlerde hazırlanan yuvalara oturan hassas parçalar mevcuttur. İlk yapıldığında çok sıkı olan protezler zamanla daha rahat takıp çıkarılırlar.
Çıtçıtlı Protez Ne Kadar Kullanılır?
Bunda en önemli konu hastanın kullanımı ve kendine nasıl baktığınla, hassasiyetiyle alakalıdır. Genel olarak minimum 5 yıldır. Bunun nedeni, dişler gibi çıtçıtlı protezlerin de zamanla aşınması ve değişmesidir. Dokuların az da olsa baskı sebebiyle değişime uğraması protez dişin bu süre zarfında kullanımına olanak sağlamaktadır. Ancak ağız temizliğine, protezin temizliğine ve doğru kullanımına bağlı olarak kullanım süresi artabilir veya azalabilir.
Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezler Estetik Görünüm Verir mi?
Kancalı protezlere göre daha estetik oldukları kesindir. Dişlerden destek alan kısımları protezin içerisinde kalır.
Hassas Bağlantılı (Çıtçıtlı) Protezlerle Rahat Yemek Yenilebilir mi?
Hassas bağlantılı protezlerin kullanımı ısırma, kesme ve çiğneme gibi işlevleri kolaylıkla yerine getirebilmektedir. Çünkü bu tip protezler mevcut dişlerin ve yumuşak dokuların desteği ile yapılmaktadır.
Hassas bağlantılı protez yemek yerken hareket ettirilebilir mi?
Hassas bağlantılı (çıtçıtlı) protezlerde, yemek yerken hareket etmelerini engelleyen yuvaya oturan parçalar bulunur. Zamanla bu bağlantıların lastikleri gevşeyebilir ancak lastikler kolayca değiştirilebildiği için büyük ölçekte sorun yaratmaz.
Hassas takılan (geçmeli) protezleri kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
Takma ve çıkarma işlemleri yavaş ve dikkatli yapılmalı, hassas bağlantı parçalarına zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Protezin tam oturması sağlanmalı ve ardından çene kapatılmalıdır. Çeneyi kapatarak protezi yerleştirmeye çalışmayınız, bu durumda hassas bağlantı yerlerinde hasar meydana gelebilir.