Porselen kaplama dayanıklı bir yapıya sahiptir ve zamanla parlaklığını korur. Arkası metal ve opaktır. Tercihen ön diş bölgesindeki diastema problemlerinde, çarpık veya deforme olmuş dişlerde, rengi bozulmuş dişlerde, kırık dişlerde veya aşınmış dişlerde kullanılabilir. Zirkonyum diş kaplama içeriğinde ise herhangi bir metal bulunmaz.
Zirkonyum, doğal dişlere en yakın estetik yaklaşımdır. Hem ön hem de arka bölgelerde tercih edilebilirler. Zirkonyum yüksek gerilme direncine sahip olması sebebiyle de kullanım esnasında zorlanmayı engeller. Zirkonyum diş kaplama tedavisi; estetik duruşu, doku uyumu, dayanıklılığı ve doğallığı ile de tercih edilmektedir.
Porselen Kaplama Nedir?
Yeme alışkanlıkları ve düzeni, ağız hijyeni ve genetik yatkınlık diş yapısını etkileyen faktörlerin arasında bulunur. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamazsanız, zamanla sararır, çürür ve yıpranır. Başta ağrı olmak üzere birçok şikayetin yanı sıra bu durum, dişlerin görünümünü de olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda kişiler porselen diş kaplama tedavisine başvurmaktadır. Porselen kaplama kullanımı dişlerinizin sağlığını korumaya ve estetik görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Diş kaplamalarının imalatında porselen kullanımına porselen diş kaplama adı verilmektedir.
Porselen beyazlığını üretiminde kullanılan ham maddelerden alır. Porselen diş kaplamaları herhangi bir metal veya toksik madde içermez. Diş kaplamalarınız için porselen kullanmak size daha doğal bir görünüm kazandıracaktır. Porselen kaplama; diş eksikliği ya da dişlerde sararma gibi sorunları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Dişlerinizin şeklini, boyutunu ve rengini dengelemek de, porselen kaplama sayesinde mümkün olmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Diş kaplamaları genellikle porselen kaplamalar şeklinde uygulanır. Diş kaplamaları iki tipe ayrılır; metal destekli kaplamalar ve metalik olmayan kaplamalar. Diş hekimleri de daha estetik bir gülüşe ihtiyaç duyan hastalar için çeşitli estetik tedavi yaklaşımları sunmaktadır. Bu estetik gereksinimlerden dolayı zirkonyum alt yapılı dişlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplama diş tedavilerine çok daha estetik bir yaklaşımdır. Diş yapımında kullanılan beyaz madde olan zirkonyum, saf mineral formu yerine zirkonyum oksit seramiğe dönüştürülerek özel bir fırında işlenir. Zirkonyum kaplamalar metal içermeyen kaplamalar grubuna aittir ve metal destekli kaplamalara göre daha doğal bir görünüm sunar.
Porselen Kaplama ile Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar
Zirkonyum kaplama günümüz teknolojisi ile yapılmış bir malzemedir, bu nedenle diş ve diş etleri ile uyumu olağanüstüdür. Porselen kaplamalar geleneksel yöntemle yapıldığı için bu işlem diş ve diş eti açısından bir miktar hata payına sahiptir.
Zirkonyum kaplama yaptırmak metal içermeyen bir tedavi olması sebebiyle, zamanla diş etlerinde beyazlaşma olması söz konusu değildir.
Porselen kaplamalar sıfıra yakın ışık geçirgenliğine sahip olduğundan estetik görünüm açısından mat bir renk elde edilirken, zirkonyum kaplamalar ışık geçirgenliğine izin vererek daha canlı ve doğal renk eşleşmeleri sağlar. Zirkonyum, porselen kaplamaların aksine dış işlemeye gerek kalmadan zamanla iç yapıda gelişen mikro çatlakları çözer. Zirkonyum, ister çelişkili bir ağız kapaması isterse güçlü bir çene yapısı olsun, ağızda oluşabilecek tüm baskı kuvvetlerine dayanabilen bir malzemedir.
Zirkonyum dişlerde kullanılan bağlantı materyali son teknoloji ürünü olup dişe çok daha güçlü bir şekilde tutunurken, porselen kaplamalarda kullanılan bağlantı materyali daha gelenekseldir.
Zirkonyum kaplamalarla şekiller, tasarımlar ve diğer estetik işlemler doğal dişlerde olduğu kadar kolaylıkla gerçekleştirilebilir ancak porselen kaplamalar bu olasılıkları sınırlandırır. Dolayısıyla zirkonyum ve porselen kaplama farklı özellikleri ve avantajları olan iki farklı tedavi olarak ele alınmaktadır.