Gömülü Diş Nedir?

Ağızda olması gereken yerde çıkamayıp çene kemiğinin altında kalan dişlere gömülü diş denir. Genellikle 20 yaş dişlerinin gömülü kaldığı biliniyor olsa da köpek dişleri, küçük azı dişleri ve yan kesici dişlerin de sıklıkla gömülü kaldığı görülmektedir. Çoğunlukla erken kaybedilen süt dişleri sonrası çene kemiği yeterinde gelişemez ve bu durumda alttan gelen diş için dar bir yer kalır; dolayısıyla diş yüzeye çıkamaz ve altta gömülü kalır. Erken kaybedilen süt dişi sonrasında komşu dişlerin boşluğa doğru kayması sonucu alttan gelen diş yer bulamadığı için ağız ortamına süremez ve gömülü kalabilir. Büyüme ve gelişim sırasında süt dişlerinde ara yüzeyde oluşan çürükler tedavi edilmezse, sürmekte olan daimi dişin ağız içinde kaplayacağı mesafe tam olarak korunmamış olur. Bu durumda daimi diş ya çenede çapraşık bir şekilde yerini alır ya da gömülü kalır. Çenenin anatomik olarak geniş olması durumunda, alttan gelen daimi dişlerin genişlikleri toplamından dar ise dişler ağız ortamına dizilim sırasında sığamaz bu da bazı dişlerin gömülü kalmasına ya da çapraşıklığa neden olur.

Gömülü dişler ne zaman çekilmeli?

Eğer gömülü dişin bulunduğu yer ve pozisyonu herhangi bir enfeksiyona veya kiste yol açmıyorsa ve etrafındaki dişlere de herhangi bir baskısı yoksa doktor tarafından takibi sağlanır ve gerek görülürse çekilir.
Yarı gömülü olan 20 yaş dişleri, tam olarak temizlenemedikleri için ağız içinde kötü kokulara sebep olabilirler. Ayrıca yarı gömülü dişler, etrafında biriken yiyecek artıkları ve plak sebebiyle ağrı, şişlik, lenf bezlerinde şişlik, ağız açıklığında kısıtlılık gibi birçok olumsuz enfeksiyöz tabloya sebebiyet verebileceğinden dolayı çekilmelidir. Tam gömülü 20 yaş dişleri komşusu olan 2. büyük azı dişine baskı yapıp zarar verebilir ve bazılarının etrafında kist oluşabilir. Bu durumlarda çekilmelidir.
Ortodonti tedavi sırasında dişlerin komple geriye doğru hareket ettirilmesi gerektiği durumda, gömülü, yarı gömülü 20 yaş dişleri çekilmelidir.

Diş çekildikten sonra dikkat edilmesi gerekenler:

Doktorlarımız post-op bilgileri verecektir.

  • Yara yerinin kurcalanması enfeksiyona sebep olabilir.
  • Sigara kullanmak kanamayı arttırabileceğinden, ilk 24 saat kullanılmamalıdır.
  • İlk 24 saat, dişin çekildiği taraftan çiğneme yapılmamalıdır.
  • İlk 24 saatten sonra 2 saat aralıklarla tuzlu su ile gargara yapılmalıdır.
  • Kanama kontrolü için, eğer dikiş atılmışsa; steril gazlı bezle yarım saat tampon yapılmalıdır.
  • Diş çekildikten sonra operasyon yapılan bölgeye soğuk tampon uygulanır.

Hemen Ücretsiz Randevunuzu Oluşturun

DİĞER TEDAVİLERİMİZ