İmplant Çeşitleri Neler?

İmplant, vücudun içinde çalışan ve belirli bir işlevi yerine getirmek için bir implant merkezinde yapılan protezlere verilen addır. Diş implantı ise gerçek diş yerine işlevini yerine getiren yapay diş protezidir, implant iki parçadan oluşur ve titanyum esaslı bir malzemeden yapılır. Diş implantı kök kısmı yani yapay kısım ve dişin üst tabakasından oluşur. 

Tamamen işlevsiz bir dişin çekilmesinden hemen sonra bu bölgede implant yuvası oluşur. Oluşturulan bu yuvaya implantın tabanını oluşturan kök parçası yerleştirilir. Kök bölümünün tam olarak yerleşmesi için geçen süre hastadan hastaya değişmekle birlikte ortalama 3-5 aydır. Bu sürenin sonuna kadar hastaların ağızlarının bu bölgesinde diş bulunmaz. 3 ila 5 ay sonra yeterli kemik kaynaması sağlandığında implantın üst kısmı yapılır. 

İmplant Nedir?

İmplant çeşitleri genellikle dişlerini kaybetmiş veya protez kullanan hastalara, daha estetik ve rahat bir kullanım sağlamak için uygulanan bir tedavidir. Ayrıca ağzında hiç dişi olmayan hastalarda sabit diş sağlanmasına yardımcı olur. Dental implantın çapı da hastanın ağız kemik yapısına, çene yapısına ve implantın genişliğine bağlıdır. Uygulama Kapsamı 3D Filmler üzerinde hesaplanır. Muayeneler ve başarıyla yerleştirilmiş implant dişlerin gerçek dişten herhangi bir farkı yoktur. 

İmplant tedavisi esnasında eksik dişin fonksiyon ve estetiğini sağlamak için genellikle titanyumdan yapılan yapay diş kökü, çene kemiğine yerleştirilir. Diş kaybetmenin en büyük sorunu kemik kaybıdır ve günümüzde bunu önlemenin en iyi yolu implant tedavisidir.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

İmplant tedavisinin en büyük avantajı, uzun yıllar boyu hiçbir sorun olmadan kullanılabilir olmasıdır. İmplantların bilinen en uzun kullanım ömrü 40 yıldır. İmplant tedavisinin ardında günlük bakım ile doğal dişlerin çiğneme fonksiyonunu uzun yıllar rahatsızlık duymadan koruyabilirsiniz. Günümüz diş hekimliğinin en önemli buluşlarından biri olan implant tedavisi eksik dişler için oldukça büyük bir etki sağlar. Tedavi esnasında doğru şekilde uygulanan implant dişler, kullanım esnasında hiçbir sorun çıkarmaz. İmplant tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar;

  • Yaşam kalitesini artırır,
  • Protezin düşmesi endişesi duymadan güvenle konuşmak ve yemek yemek implant ile mümkündür,
  • Vidalar belirli bir boyutta olduğu için optimal çene kemiğine sahip kişilere güvenle uygulanabilir,
  • Sağlığı yerinde olan herkes güvenle kullanabilir.

İmplant tedavisinin süresi hastanın durumuna göre değişmekle birlikte, 2 ile 5 ay arasında tamamlanmış olmaktadır.

İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Diş implantı tedavisi günümüzde oldukça yaygın ve popülerdir. Pek çok farklı çeşidi olan implantların en yaygın kullanılanı ise vida şeklinde uygulanılan implantlardır. Ancak implantlar, çene üzerinde yerleştirildiği bölge ve destek dokulara göre değişik çeşitlerde uygulanır. İmplant çeşitleri ise; 

  • Endosseöz (endostal) implantlar,
  • Endodontik stabilizatörler,
  • Subperiostal implantlar,
  • İntramukozal insertler,
  • Transosseöz (Transmandibular) implantlar,
  • Subperiostal İmplantlar olarak bilinmektedir. 

İmplant Kimlere Uygulanmaz?

İmplant sağlık durumunda herhangi bir problem olmayan herkese uygulanabilir. Ancak baş ve boyun bölgesinde radyoterapi görmüş herhangi birine implant uygulaması önerilmez. 

Bunun yanı sıra kemik gelişimi henüz tamamlanmamış genç bireyler, vücudundaki yaraların iyileşmemesine sebep olan bir hastalığı olan ve çok fazla sigara tüketimi yapan kişiler içinde implant uygulama doğru olmayacaktır. Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili gibi hastalıkları olan kişiler içinde implant tedavisi önerilmemektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için tanımlama bilgilerini kullanır. Bu web sitesine göz atarak, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.